Welcome message

Това е блог с рецептите на нашите баби и дядовци. Разглеждайки една стара книга с рецепти за ястия забелязах, че много от тях са все още актуални. Това богатство не може да се намери по кулинарните предавания или в комерсиалните им книжни публикации. Споделям ги с вас - ценителите на кулинарните изкушения. ДА ВИ Е СЛАДКО! МММММ ....

неделя, 3 октомври 2010 г.

Подправки на баба и дядо

Ще обърна внимание на подправките и най-удачното им приложение при приготвяне на ястия. Добре е подправките да се купуват несмлени. Запазването им става като се изсушат. За да не изгубят миризмата си е най-добре да се поставят в порцеланови или тенекиени кутии. Тревните подправки се запазват като се изсушат на сянка и се окачат да висят на сухо и проветриво място в тънки платнени торбички.
Въпреки, че повечето ги знаем добре, малко написано съвети от старите книги не са излишни:


Корени от магданоз, целина и хрян се употребяват за супи, сосове и печено месо.
Листа и стебла от магданоз, целина, копър, джоджен, дивисил и чубрица се ползват за супи, сосове и трушии.
Семена от анасон, феникъл и кимион - за приготвяне на ликьори (заб. ще дам страхотни рецепти по-нататък и за това!), салами, яденета.  Синап - за приготвяне на горчица.
Бахар - за суджуци, сладкиши и ликьори.
Канела - вътрешната кора на канеловото дърво се състои от дълги и тънки тръбички. Употребява се за готвено и печено, за сладкиши. Заб. слагам пръчиците канела в греяно вино и става божествено!
Дафинов лист - за печено и готвено.
Каранфил - недоразвити цветни пъпки на каранфиловото дърво. Използва се за яденета и печено, както и за сладкиши.
Пипер - черният се получава от неузрелите плодове на пиперовия храст, а белият (по-слабо лют) се добива от узрелите плодове. Ползването му е широко при приготвяне на яденета и печено.
Ванилия - за сладкиши, напитки, сладка.
Мускат -плодовете на мускатовото дърво отвън са сиви, а отвътре с кафяв цвят. Отлична подправка за яденета, сладкиши и ликьори.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар


View My Stats