Welcome message

Това е блог с рецептите на нашите баби и дядовци. Разглеждайки една стара книга с рецепти за ястия забелязах, че много от тях са все още актуални. Това богатство не може да се намери по кулинарните предавания или в комерсиалните им книжни публикации. Споделям ги с вас - ценителите на кулинарните изкушения. ДА ВИ Е СЛАДКО! МММММ ....

събота, 4 декември 2010 г.

Пълнен шаран за Никулден

След 2 дни, на 6 декември, е Никулден. И както повелява традицията, независимо дали сме постили или не, на този ден се хапва риба. Рецептата по-долу е много лесна за изпълнение, не изисква кой знае какви продукти, умения или финансови средства. А крайният резултат ще ви учуди - наистина е вкусно! Ето и рецептата:

Избирате по-голям шаран (особено, ако ще имате гости), почиствате го добре и го оставяте да постои няколко часа посолен. После, за да не ви е много солен може да го измиете. Солта вече ще е попила в месото. Прави се следната плънка: 1 - 2 глави лук (в зависимост от големината) се опържват заедно с магадноз на вкус. Добавят се 3 - 4 лъжички счукана галета. Всичко това се пържи до зачервяване. После се слагат още ориз (1/2 - 1 чаша, зависи от големината на шарана), сол, черен пипер, стафиди, малко канела и 4 - 5 парчета захар.
След като приготвите плънката, пълните шарана, като капвате малко вода. Зашивате го. Поставяте шарана в тава като го покривате със запържен лук, магданоз, малко брашно, червен пипер и домати. Времето за печене зависи от големината.

Тази рецепта не би следвало да ви затрудни. Успех! И да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Благодаря за рецептата! Макар и да я виждам една година след публикацията, ще се опитам да я направя след малко. Ако не забравя, ще пиша, какво е станало :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, ако получите моя коментар сега, се надявам да чуя отзивите. Има ли нещо, което може да се коригира според Вас?

    ОтговорИзтриване
  3. харесва ми тази рецепта звучи много добре ще изненадам семейството си Алекс В.търново

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как стана шарана? Надявам се изненадата да е била наистина приятна.

      Изтриване
  4. да,тази захар за какво е -и канелата също??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами както може да се очаква, за обогатяване на вкуса. Канелата ще придаде много приятен аромат на плънката, а захарта ще я напреви леко сладка. Разбира се това са подправки, които може да изпуснете, ако ни ви харесват. Оригиналната рецепта обаче е с тях и могда ви уверя, че е много вкусна!

      Изтриване


View My Stats