Welcome message

Това е блог с рецептите на нашите баби и дядовци. Разглеждайки една стара книга с рецепти за ястия забелязах, че много от тях са все още актуални. Това богатство не може да се намери по кулинарните предавания или в комерсиалните им книжни публикации. Споделям ги с вас - ценителите на кулинарните изкушения. ДА ВИ Е СЛАДКО! МММММ ....

събота, 18 септември 2010 г.

Месо

Случвало ли ви се е да сте си намислили някакво ястие, но да не знаете какво точно месо да си купите от магазина - от бут ли, врат ли ...
Ето малко повече информация:
Говеждо месо - Има прясно-червеникав цвят и е прошарено със зърнести тлъстинки. Подхожда предимно за варени ястия.
За варене от говеждото и телешкото се ползва предимно месо от гърба, ребрата, гърдите и бута. За печене - най-добрата част е от врата, таза, гърба и кръста.
Телешко месо - Има ясно червеникав цвят и се състои от нежни влакънца. Удобно е за печени ястия. Най-добро е месото от 4-5 седмични телета (Бел. знам магазинче, където продават месо от младо теленце - питайте ме на електронна поща: d_zakov@yahoo.com). За печене - най-подходящо е от ребрата, бъбречната област. За задушено - от врата, гърдите и бута. За варене - от корема, гърдите, врата, главата.
Свинско месо - Най-добро за консумация е месото от прасе на 1 до 1 и половина година с тегло от 100 до 150 кг. За печене - от бута, гърба, ребрата и плешката. За задушено - от врата и гърба. За варене - от корема, главата и краката.
Овче и агнешко месо - Тъмно червено на цвят с белезникаво-жълти тлъстини. Добре е да се яде горещо, защото тлъстините му бързо се охлаждат и залоява. За печене - от ребрата, филето, бута и гърдите. За варене - от корема и плешката.
Домашни птици:
Патица - Най-добро е месото около 10-12 седмица. Същото важи и за гъската.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


View My Stats