Welcome message

Това е блог с рецептите на нашите баби и дядовци. Разглеждайки една стара книга с рецепти за ястия забелязах, че много от тях са все още актуални. Това богатство не може да се намери по кулинарните предавания или в комерсиалните им книжни публикации. Споделям ги с вас - ценителите на кулинарните изкушения. ДА ВИ Е СЛАДКО! МММММ ....

сряда, 22 септември 2010 г.

Рецепта хайвер тарама

Всеки може да си приготви прекрасно антре от рибен хайвер, което да предхожда основното ястие. А рецептата и изпълнението са следните:
100 гр. хайвер се отделя от ципата и се намачква с лъжица, така че зрънцата да се разпукат. Парче бял хляб (дебело 2 пръста) се потопява в прясно мляко (за предпочитане!) или вода и се изцежда. Хайверът и хлябът се смесват и добре се разбъркват с лъжицата. Глава лук се настъргва на най-ситното на рендето и се прибавя към вече добре смесените хайвер и хляб. Постепенно, с много търпение, към сместа се добавя мазнина, като се разбива с миксер на бърза степен. Като мазнина може да се ползва - олио, зехтин, дървено масло. Мярката за зехтин или олио е към 300-400 мл., но това зависи много от вида на хайвера. Целта е получаване на гладка смес. 


Изливайте мазнината по малко, трябва търпение! Колкото повече сложите, толкова по-разкошен е хайвера, но не прекалявайте. Ако излеете всичко наведнъж, сместа ще стане рядка. След изливане на цялата мазнина се добавя сокът на половин или цял лимон (бел.: най-добре е първо на половин и след опитване, в зависимост от личния вкус, може да се добави и другата половина). Накрая се добавя 1/2 кафяна лъжичка вода (може и цяла!), за да побелее.
В чинията се гарнира със стрък магданоз и маслини (по желание). 
Комбинацията от така приготвен хайвер, намазан върху филия прясно изпечен хляб е просто уникална (това от собствен опит!). Рецептата е лесно изпълнима, а резултатът на снимката е получен при първия опит, с хайвер от скумрия. 
Допълнение: Ако разбивате хайвер от щука, рецептата е същата, но не се добавя хляб. 

6 коментара:

  1. Пробвах и стана страхотно!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата работи наистина добре. Може би първият път да има леки забележки, но всеки от вас може да си я донапасне впоследствие спрямо собствения вкус.

    ОтговорИзтриване
  3. рецептата е много добра

    ОтговорИзтриване
  4. Опитвал съм много рецепти, но тази е много добре балансирана и винаги става. Ще има и още много хубави в други рубрики.

    ОтговорИзтриване
  5. Имам питане!?Живея на брега на река Дунав и съм страстен риболовец.Много пъти ми се е случвало да ловя риба с хайвер.Днес за първи път гледах как се разбива.Рецептата е подобна но без хляб.Има ли значение от каква риба е хайвера за да трябва или не да се слага хляб.Моя стана малко като на валци,тричав,защо така? Благодаря Ви!Пишете на адрес ogydentex@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайвер без хляб? Честно казано, не съм сигурен, че изобщо става. Доверявам се изцяло на тази рецепта и тя винаги работи. Опитвана е с хайвери от различни риби и винаги работи. За страничните ефекти ми е трудно да отговоря, нямам цялата информация защо се е получило така, но е възможно да има липса на хляб.

      Изтриване


View My Stats