Welcome message

Това е блог с рецептите на нашите баби и дядовци. Разглеждайки една стара книга с рецепти за ястия забелязах, че много от тях са все още актуални. Това богатство не може да се намери по кулинарните предавания или в комерсиалните им книжни публикации. Споделям ги с вас - ценителите на кулинарните изкушения. ДА ВИ Е СЛАДКО! МММММ ....

вторник, 14 декември 2010 г.

Постни сарми от кисело зеле за Бъдни вечер

След по-малко от 10 дни е Бъдни вечер. Един от най-хубавите семейни празници, когато цялото семейство се събира около празничната трапеза. Традицията е този ден да се яде постно. Затова предлагам класическа и много лесна за изпълнение рецепта за постни сарми от кисело зеле:

Нарязват се на ситно 4-5 глави лук и се запържват в 3-4 лъжици олио или зехтин. Слага се 1 чаша ориз, който се пържи с лука. Добавят се сол, черен пипер и магданоз на вкус. Доливат се гореща вода и доматен сос и се оставя да поври докато омекне ориза.  След като изври водата и оризът пак започне да се пържи, тиганът се маха от котлона и сместта се оставя да изстине. Избират се хубави и здрави лисат от кисело зеле, като във всяко се слага от ориза и се завива добре. Дъното на тенджерата, в която ще се варят сармите, се покрива със зелеви листа, а отгоре се подреждат сармите. Заливат се с вряла зелева чорба (ако е много кисела - половин чорба и половин вода). Добавя се и малко доматен бульон. Сармите се затискат отгоре с чиния и се оставят да врат на слаб огън. След като са готови се попарват с врящо масло и червен пипер.
 
Да ви е сладко и весели празници!

3 коментара:


View My Stats