Welcome message

Това е блог с рецептите на нашите баби и дядовци. Разглеждайки една стара книга с рецепти за ястия забелязах, че много от тях са все още актуални. Това богатство не може да се намери по кулинарните предавания или в комерсиалните им книжни публикации. Споделям ги с вас - ценителите на кулинарните изкушения. ДА ВИ Е СЛАДКО! МММММ ....

вторник, 14 декември 2010 г.

Сарми със зрял боб за Бъдни вечер

След по-малко от 10 дни е Бъдни вечер. Един от най-хубавите семейни празници, когато цялото семейство се събира около празничната трапеза. Традицията е този ден да се яде постно. Затова предлагам класическа и много лесна за изпълнение рецепта за сарми със зрял боб:

Сварява се около 250 гр. зрял боб (първата вода се сменя!). След сваряването, бобът се прецежда и се прехвърля в отделна купа. Към него се прибавят следните продукти: нарязани на дребно 2 глави червен лук, шепа ориз, сол и чубрица на вкус. Избират се здрави, големи листа от кисело зеле и във всяко от тях се слага от сместа (според предпочитанията може да се добавят и стафиди). Напълненото листо се увива и се оформя като сарма. Дъното на тенджерата, в която ще се готвят сармите, се покрива със зелеви листа, после отгоре се редят сармите. Заливат се с водата, в която е врял бобът и се добавя малко от зелевата чорба. Посолява се още малко. Може да се натиснат с чиния. Варят се на слаб огън до извиране на цялата вода. Когато са вече готови се поливат със следната смес - загрято олио, подправено с червен пипер (олиото се загрява, маха се от котлона и тогава се добавя червения пипер, бърка се интензивно, за да не загори).  

Желая ви приятни емоции и много весело изкарване на светлите празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар


View My Stats