След по-малко от 10 дни е Бъдни вечер. Един от най-хубавите семейни празници, когато цялото семейство се събира около празничната трапеза. Традицията е този ден да се яде постно. Затова предлагам класическа и много лесна за изпълнение рецепта за постни сарми от кисело зеле:
Нарязват се на ситно 4-5 глави лук и се запържват в 3-4 лъжици олио или зехтин. Слага се 1 чаша ориз, който се пържи с лука. Добавят се сол, черен пипер и магданоз на вкус. Доливат се гореща вода и доматен сос и се оставя да поври докато омекне ориза. След като изври водата и оризът пак започне да се пържи, тиганът се маха от котлона и сместта се оставя да изстине. Избират се хубави и здрави лисат от кисело зеле, като във всяко се слага от ориза и се завива добре. Дъното на тенджерата, в която ще се варят сармите, се покрива със зелеви листа, а отгоре се подреждат сармите. Заливат се с вряла зелева чорба (ако е много кисела - половин чорба и половин вода). Добавя се и малко доматен бульон. Сармите се затискат отгоре с чиния и се оставят да врат на слаб огън. След като са готови се попарват с врящо масло и червен пипер.
Вкусни сармички :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, обожавам сармички :)
ОтговорИзтриванеТака е, наистина стават хубави, лично съм ги изпробвал и затова ги публикувам.
ОтговорИзтриване